7 korisnih saveta za kupovinu u vreme koronavirusa

U vreme pandemije koronavirusa odlazak do marketa po namirnice postao je najveći, ako ne i jedini rizik u našim ograničenim, izolovanim životima .

Ukoliko niste u karantinu i niste bolesni, možete sebi priuštiti odlazak u kupovinu, ali ne bi trebalo da to radite prečesto.

Najbolje bi bilo da jednom nedeljno kupite namirnice za celu narednu nedelju. Druga opcija je onlajn poručivanje namirnica. Međutim, ni na ovaj način ne možemo biti potpuno sigurni da nećemo doći u dodir sa virusom.

Koronavirus opstaje na površinama i do 72h

Koronavirus se najčešće prenosi preko direktnog kontakta. Međutim, on se može zadržati na predmetima ili površinama od nekoliko sati do nekoliko dana.

Istraživanjem Medicinskog žurnala Nove Engleske (NEJM) objavljenim 17. marta utvrđeno je da se najnoviji koronavirus na plastici i nerđajućem čeliku može zadržati i do 72 sata, a na kartonu do 24 sata.

To znači da i namirnice koje kupujemo mogu na svojim površinama imati čestice virusa, ako tamo dospu sa zaražene osobe.

Iako su male šanse da na ovaj način dođe do zaraze, dobro je da mogućnost za dolazak u dodir sa virusom svedemo na minimum.

Koraci koje treba preduzeti pri kupovini

Kupovina i korona mogu jedno bez drugog. Evo nekoliko predloga kako da smanjimo mogućnost dolaska u dodir sa virusom prilikom kupovine:

 1. Pripremiti spisak
 2. Pre nego što odete u kupovinu, pripremite spisak namirnica kako ne biste šetali prodavnicom više nego što je neophodno.

 3. Birati očima
 4. Svi volimo da biramo lepše jabuke, tvrđi limun, srednje krompire… Ali, dok traje pandemija, trudite se da birate očima. Dodirivanje više proizvoda povećava šanse da se čestice virusa nađu na njima, ili da završe kod vas u kući.

  Potato in a hand
 5. Plaćati karticom
 6. Ako možete, plaćajte karticom. Karticu možete lakše dezinfikovati od papirnog i kovanog novca. Plaćanjem karticom izbegavate da dodirujete novac koji je prošao kroz mnogo više ruku nego vaša platna kartica.

 7. Oprati sve voće i povrće
 8. Sve voće i povrće treba prati, čak i ono koje ćete kasnije oljuštiti. Pranje voća i povrća pod mlazom vode je osnovni i prilično efikasan način pranja. Međutim, postoje i drugi načini, poput pranja sunđerom, sa dodatkom sirćeta i slično. Takođe, kad god je to moguće, posle pranja oljuštite koru sa plodova – tako ćete biti sigurni da ste uklonili i pesticide i druge nečistoće.

 9. Prepakovati namirnice
 10. Namirnice bez spoljasnje ambalaze

  Veliki broj namirnica dolazi u duplim pakovanjima. Na primer, različite vrste keksa i čokoladnih deserata obično imaju plastičnu ambalažu, pa preko nje još jednu, kartonsku. Iako to inače ne podržavam zbog nepotrebnog trošenja papira, u ovom slučaju nam može značiti, jer možemo spoljašnju ambalažu odmah da uklonimo i bacimo (po mogućstvu, u kontejner za reciklažu).

  Takođe, proizvode koje kupujete po gramaži, ili na meru, možete odmah prepakovati u kutije i činije koje imate kod kuće.

 11. Dezinfikovati ambalaže
 12. Nakon što se vratite iz kupovine, ako planirate da odmah koristite kupljene proizvode, uvedite rutinu prebrisavanja ambalaža nekim dezinfekcionim rastvorom. Možete dezinfikovati staklene i plastične flaše, tetrapak ambalaže, plastične kutije.

  Milk bottles

  Alkohol od 70% i hidrogen peroksid od 0,5% efikasno deluju protiv novog koronavirusa – i to za samo jedan minut. Ukoliko koristite neko drugo sredstvo, budite pažljivi i pročitajte detaljno uputstvo na ambalaži na kojim površinama smete da ga koristite.

  Ako ste uspeli da kupite sedamdesetopostotni alkohol pre nego što je potpuno rasprodat, trošite ga ekonomično. Procenjuje se da će pandemija trajati do juna.

 13. Oprati cegere i odeću

Često možemo zaboraviti da torba koju nosimo u kupovinu osim namirnica može poneti i bakterije i viruse. Ako koristite torbu za višekratnu upotrebu, operite je nakon korišćenja.

Izuvanje pre ulaska u kuću je obavezno, a odeću je poželjno oprati ili izneti na sunce.

I, na kraju – kupujte savesno. Ukoliko niste u karantinu, ne kupujte više nego što vam je potrebno za naredne dve nedelje kako ne biste kasnije bacali hranu i kako bi i drugima bila dostupna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *