zdrava kosa

Kosa i hrana – šta jesti za zdraviju kosu?

Zdrava i raznovrsna ishrana je jedan od važnih uslova za zdravu kosu. Kosa je, kao i koža, spoljašnji pokazatelj našeg unutrašnjeg zdravlja.

Iako se veći deo naše kose zapravo sastoji od mrtvih ćelija, odgovarajućom negom i kvalitetnom ishranom možemo dovesti do toga da dlake na našem temenu budu što sjajnije i potraju što duže. Zato je važno da naši obroci budu bogati proteinima, vitaminima i mineralima.

Kada ne dobija dovoljno vitalnih sastojaka, kosa slabi i postaje krhkija, a folikuli iz kojih dlaka nastaje „odmaraju“, usled čega dolazi do povećanog opadanja kose.

S druge strane, konzumiranje prerađene hrane može da izazove velike probleme našoj kosi, uključujući opadanje.

Ali, koje su to namirnice koje najviše doprinose zdravijoj kosi?

  1. Niskomasno meso i jaja

Naša kosa je gotovo sva sačinjena od proteina keratina, te su proteini ključni u njenoj nezi. Snabdevanjem organizma sa dovoljno proteina pomažemo i našoj kosi da ostane snažna i otporna, a nedostatak proteina slabi kosu i čini je beživotnom.

Kada je reč o mesu, preporučljivo je jesti ona sa manjim procentom masti, kao što su piletina i ćuretina. S druge strane, jaja doprinose boljem izgledu kose, što kada se unose kroz ishranu, što kroz razne vrsne maski koje možete sami napraviti od jaja.

  1. Riba

Ne kaže se uzalud da ribu treba jesti barem dva puta nedeljno. Birajte da li će to biti sardina, oslić, tunjevina ili neka druga riba – sve one obiluju proteinima, vitaminom D ali i omega 3 masnim kiselinama koje su od velike koristi za zdravlje naše kože i kose.

  1. Jogurt

Jogurt je još jedna proteinska bomba za čitav organizam, pa tako deluje i na kosu. Sadrži vitamin B5 ili pantonensku kiselinu i može se koristiti i u pravljenju prirodnih maski za kosu.

Recimo, jogurt je dobar u borbi protiv peruti ukoliko je gljivica uzrok, s obzirom da sadrži kulture bakterija koje se uspešno bore protiv gljivica. Za masku protiv peruti utrljajte pola šoljice jogurta u teme glave i ostavite 20 minuta, a zatim operite kosu.

  1. Čija seme i seme lana

Ove dve namirnice mogu poslužiti za nadoknadu proteina i omega 3 masnih kiselina ukoliko ne konzumirate meso, ribu ili jaja. Mleveni lan pomešan sa malo vode poznat je i kao „vegansko jaje“, te ga možete ubaciti u pripremi bilo kojeg peciva.

  1. Orasi

Da bismo očuvali kosu tokom i nakon izlaganja suncu važno je da je snabdevamo vitaminom E. Orašasti plodovi poput oraha, badema, kikirikija bogati su vitaminom E, cinkom i selenom, a svi ovi vitamini i minerali blagotvorno deluju na obnavljanje kose.

  1. Šargarepa

Šargarepa i ostalo narandžasto povrće poput tikve i slatkog krompira obogaćuju nas vitaminom A, koji je važan za stvaranje sebuma. Sebum je masnoća koju stvaraju naše žlezde kako bi nam teme glave bilo zdravo. Ako ste sada pomislili da zapravo ne želite taj sebum, varate se. Bez njega bi nam teme bilo suvo i iritirano.

  1. Zeleno lisnato povrće

Spanać, blitva, kelj i drugo zeleno lisnato povrće bogati su gvožđem, magnezijumom i vitaminom C. A, pogađate, i oni su jako bitni za našu kosu. Nedostatak gvožđa može dovesti do opadanja kose, a vitamin C štiti ćelijske membrane folikula kose.

Ovaj spisak se ne završava ovde. On je tu da bi vam pomogao da procenite da li unosite prave namirnice koje doprinose zdravlju vaše kose i da li je vaša ishrana dovoljno raznovrsna da obezbedi sve što je vašoj kosi potrebno da bi bila jaka.

Ako smatrate da ne unosite dovoljno ključnih sastojaka koji su potrebni vašoj kosi za normalan rast, možete ubaciti u svoju ishranu suplemente u vidu kombinacije ključnih vitamina za kosu, a to su: vitamini B kompleksa i vitamini A, C, D, E i minerali gvožđe, cink i selen.

Ukoliko su vam potrebne ideje za pripremu hrane koja je bogata sastojcima važnim za zdravlje kose, evo nekoliko predloga od Zdravije zdele:

Sočna ćuretina iz rerne

curetina sa povrcem iz rerne

Sarma sa blitvom

Domaca sarma od blitve

Jogurt kolač

Jogurt kolač

Salata od sardine i kelja 

salata od sardine i kelja

Leave a Reply

Your email address will not be published.