Posirano jaje benedikt sendvic

Poširano jaje

Kakvo je vaše savršeno kuvano jaje? Uspevate li da ga baš takvog i napravite? Moj odgovor je zauvek POŠIRANO JAJE – čuvena zvezda svih brunch-eva i mezimac ljubitelja Egg Benedict sendviča.

Zaboravite nezgodno ljušćenje pri kojem vaše jaje baš liči na opipanu kokošku i ne možete ga takvog pred ljude. Poširano jaje je glatko i ujedno savršeno rovito.

Evo kako se to radi:
1. Dublju, a usku šerpicu, ili džezvu, napunite vodom, u vodu dodajte i kašiku svetlog sirćeta (dakle, ne može vinsko ili balzamiko, već jabukovo ili neko drugo svetlo sirće) i na najvišoj temperaturi čekajte da počne da vri.
2. Kada provri, isključite ringlu, pa kašikom promešajte vodu ukrug, da napravite vrtlog. U taj vrtlog sipajte sveže jaje direktno iz ljuske, kao što biste ga prosuli na tiganj.
3. Ostavite u vodi, na isključenoj ringli 4 minuta, pa izvadite kašikom na tanjir.
4. Ukoliko se napravio “repić” od belanceta, odstranite ga nožem.
5. Premestite pažljivo jaje na vrh sendviča, pa presecite napola nožem i svedočite trenutku savršenog izlivanja žumanceta.

Svoje poširano jaje sam servirala uz tost sa pesto sosom i šunkom. A da mi ne bude malo, “zasladila” sam se dodatno kombinacijom dinje i pršute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *