Posni pasulj na vodi - prebranac

Posni pasulj na vodi – prebranac

Posni pasulj na vodi, odnosno prebranac, je bez zaprške, bez masti i bez ulja. Kuvan u vodi sa povrćem i začinima i, po meni jedno od najsavršenijih jednostavnih domaćih jela.

Ne postim, a nisam ni veganka. Međutim, za sve vas koji se hranite veganski ili posno, trudim se da veganska, odnosno posna zdela često bude obogaćena novim receptima.

S druge strane, ja se trudim da ne jedem meso za svaki ručak i da potpuno izbacim zapršku iz kuvanih jela (jer nije potrebna). Svoju sestru i mamu još uvek nisam uspela da uverim da pasulj bez zaprške može biti gust, ukusan i potpuno isti kao i onaj sa zaprškom.

Vas neću ni uveravati, nadam se samo da ću vas motivisati da zapršci kažete zbogom i uvedete nove i zdravije metode zgušnjavanja jela. A koje su to metode? Jedan primer pročitajte u receptu za pasulj koji sledi.

Za posni pasulj na vodi pripremite:

Posni pasulj na vodi - prebranac

  • 0.5 kg pasulja
  • 2 šargarepe
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka
  • 200ml paradajz soka
  • kašičica soli
  • kašičica bibera
  • 2 kašičice peršuna
  • 2 lovorova lista

Priprema:

1. Operite pasulj, pa sipajte u šerpu i nalijte hladnom vodom. Kuvajte do ključanja, smanjite temperaturu i kuvajte još 15 minuta.

2. Procedite pasulj, pa nalijte cruću vodu i opet kuvajte do ključanja. Na ovaj način se izbacuju toksini i gasovi, pa je poželjno postupak ponoviti i treći put. Kada nalijete vruću vodu četvrti put, ostavite da se kuva na laganoj vatri. Ukoliko imate krčka, sada prebacite pasulj i vodu u njega.

3. Dok se pasulj kuva, iseckajte šargarepu i obe vrste luka, pa dodajte u pasulj zajedno sa peršunom i lovorovim listom.

4. Pasulju je potrebno oko 3-4 sata da se skuva na laganoj vatri. Povremeno proveravajte da li ima vode, ali pazite da je ne bude previše, već samo da pasulj i povrće ogreznu u njoj.

5. Proverite da li je pasulj kuvan tako što ćete uzeti jedno zrno i probati, ili ga pritisnuti kašikom. Ako je kuvan, dodajte paradajz sok, pa kuvajte još 10ak minuta.

6. Zgušnjavanje: izvadite jednu do dve kutlače pasulja i ostavite sa strane da se ohladi. Nakon hlađenja, to stavite u blender i izblendirajte, pa vratite u šerpu sa ostatkom pasulja i promešajte. Kuvajte još 5 minuta.

7. Po želji zapecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20min.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.