Prirodno farbanje jaja kurkumom, lukovinom i cveklom

Prirodne boje su najzdravije za farbanje jaja koja posle kuckanja želimo i da pojedemo. Ove godine sam naučila trikove za prirodno farbanje jaja kurkumom, lukovinom i cveklom. Ispalo je i bolje nego što sam zamišljala!

Farbanje jaja za praznik Vaskrs je, po meni, jedan od lepših običaja u koji mogu da se uključe svi ukućani, od mlađih do starijih, od spretnih do nespretnih. Najgore što može da se desi jeste da se poneko jaje polomi tokom ukrašavanja. Jaka stvar!

Najbolje što može da se desi je sve ostalo – druženje, zabava i smeh.

Reći ćete da među lošim stvarima koje mogu da se dese spada i to da jaja često ne ispadnu onako kako smo želeli. Nemam rešenje za to, jer smatram da treba dati šansu svakom rezultatu farbanja, čak i ako možda nije ono što smo hteli.

Jaja koja sam farbala u cvekli nisu ispala onako kako sam zamišljala (boju trule višnje, ili tamno ljubičastu), ali su ispala onako kako verovatno ne bi mogla da ispadnu da sam ciljala na ovu boju. 🙂

Jaja farbana kurkumom su poprilično ispala poput kurkume, a i jaja u lukovini su bila pun pogodak.

Lukovinu sam odabrala kao “sigurnu” varijantu, ako druge dve pođu po zlu, uzdala sam se u ovaj starinski način koji nikada ne izdaje.

Farbanje jaja kurkumom

Za količinu od 250ml boje, potrebno je:

 • 1 supena kašika kurkume
 • 1 supena kašika sirćeta
 • 1 kašičica soli
 • 250ml vode

Sve sastojke pomešati u džezvi, pažljivo ubaciti dva jajeta i kuvati 30 minuta na srednjoj vatri. Nakon toga, ostaviti da se ohladi, pa izvaditi jaja kašikom i staviti ih na kartonsku podlogu (možete iskoristiti onu od jaja) da se osuše.

Nakon sušenja, za veći sjaj, prebrišite ih nauljenom krpicom.

Za boju od kurkume, jaja ne moraju biti bela. I smeđa jaja vrlo lepo primaju žutu boju.

Ukoliko želite istom bojom da ofarbate još jaja, možete ponovo iskoristiti ovu boju.

Farbanje jaja cveklom

farbanje jaja kurkumom, lukovinom i cveklom

Kao što sam napomenula, jaja koja sam farbala cveklom nisu ispala ljubičasta niti crvena, već roze. Ta rustična roze boja se meni jako dopala, iako mislim da je do nje došlo greškom (neke od teorija su mi da možda nije trebalo da koristim alkoholno sirće, već jabukovo, ili da sam nalila previše sirćeta).

Bilo kako bilo, ako se i vama sviđaju moja roze jaja i želite da baš tu boju i vi dobijete, pratite sledeći postupak.

Za farbanje cveklom, potrebno je:

 • 1 šolja sitno iseckane ili narendane cvekle
 • 1 kašičica soli
 • 2 kašike sirćeta
 • 300ml vode

Za farbanje braon jaja u cvekli:

Na dnu šerpice stavite sloj cvekle, pa prelijte vodom, sirćetom i solju. Zatim pažljivo ubacite jedno po jedno jaje – onoliko koliko može da stane tako da su sva jaja potopljena. Stavite na ringlu i zagrejte do ključanja, a zatim smanjite temperaturu kako bi se jaja lagano kuvala.

Kuvajte 30 minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da prenoći.

Sledećeg dana izvadite jaja kašikom i stavite ih na karton da se osuše. Važno je da ne brišete jaja ako želite da ostanu roze. Ako, pak, želite tamniju roze, obrišite ih nauljenom krpicom, ali tek nakon što su potpuno suva.

Za farbanje belih jaja u cvekli: 

Skuvajte gorenavedenu smesu sa cveklom, samo bez jaja.

Bela jaja skuvajte posebno, u slanoj vodi.

Boju od cvekle ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite jaje tako da celo bude potopljeno. Ostavite sat vremena. Nakon toga, izvadite jaje kašikom i ostavite na katonu da se osuši. Ponovite postupak i sa drugim jajima, jedno po jedno.

Farbanje jaja u lukovini

Za najsigurniji način farbanja jaja potrebno je:

 • lukovina (oljušteni omot) od 6 luka
 • 2 kašike sirćeta
 • 1 kašičica soli
 • oko 0.5l vode

Na dno šerpe položite dve trećine lukovine, pa na nju položite jaja. Odozgo stavite ostatak lukovine i nalijte vodom i sirćetom i pospite solju.

Poklopite napola i kuvajte na srednjoj vatri 30 minuta. Vadite kašikom i stavljajte na karton da se osuši. Za bolji sjaj, nakon sušenja premažite nauljenom krpicom.

Ukrašavanje biljkama

Sva jaja – bilo ona u kurkumi, svekli ili lukovini – možete dodatno ukrašavati biljkama ili cvetićima.

Sve što je potrebno jeste da u prirodi naberete listiće i cvetiće koji vam izgledaju najzanimljivije, obezbedite staru hulahopku, makaze i konac i malo veštine.

Postupak:

1. Pripremite jaja, travčice, makaze, čarape i konac.

2. Stavite travku ili cvetić na jaje, tako da je “licem” okrenuta ka jajetu.

3. Isecite čarapu i obavijte jaje jednim slojem čarape, pa je skupite na poleđini  jajeta, odnosno strani suprotnoj od one na kojoj je travka i vežite koncem na čvor. Dobro zategnite da ne bi boja prošla ispod travke.

5. Odaberite način za farbanje jaja, pa ih skuvajte prema navedenom uputstvu.

6. Kada su jaja skuvana, izvadite ih, pa isecite i skinite čarapu i travku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *